Photojournalism / photo+word

Espresso


Jemen. Mokka jest portem, skąd niegdyś do Europy płynęły aromatyczne ziarna kawy; Jemen jest krajem, w którym kawa ta rosła. Od kiedy kawa do Europy płynie z Ameryki, jemeńskie uprawy kawy zamieniono na uprawy khatu. O ile eksport kawy przynosił krajowi dobrobyt, o tyle uprawa khatu nie przynosi krajowi nic, bo khat praktycznie na całym świecie uważany jest za lekki narkotyk i tylko w Jemenie i Etiopii można go używać. Liście zachowują swoje właściwości, tylko gdy są świeże, więc do eksportu się nie nadaje. A teraz ciekawsza część: jak działa. W zasadzie podobnie do kawy, tylko trochę bardziej. Khatu się nie je; żuje się go i wysysa gorzkawy sok, pozostałości przechowując w policzku, jak na załączonym obrazku. Pobudza mocniej niż espresso, ale do tego wprowadza w lekki stan euforii. Dlatego z Jemeńczykiem najłatwiej się dogadać między godziną 13 a 18, czyli w godzinach żucia khatu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s